2013 m. gruodžio 24 d., antradienis

Kūčios

Kūčios – gruodžio 24 d. Kalėdų išvakarėse švenčiama šventė. 
Dabar tai paprastai yra šeimos ar artimiausių draugų vakarienė.

Tradicijos

Kūčios būdavo didelė šventė prie apeiginio stalo, lydima apeigų, 
burtų, aukų. Prieš Kūčias žmonės stengėsi užbaigti darbus. Kūčių 
dieną buvo draudžiama malti, skaldyti malkas, kulti, nes triukšmą 
sukeliantys darbai būsimą vasarą sukelia audringus debesis 
su krušomis
Kūčias pradėdavo valgyti užtekėjus Vakarinei žvaigždei. 
Stalą apdėdavo šienu, dalį jo dėdavo ir pastalėn. Ant šieno klodavo 
staltiesę ir statydavo patiekalus.  
Vyriausiasis garsiai melsdavosi, o paskui visi vieni kitiems 
linkėdavo sveikatos, laimės. Pirmiausia valgydavo kūčią.
Dalis maisto būdavo atiduodama vėlėms, paaukojama 
dievams. 

Kūčių burtai: iš po staltiesės būdavo traukiamas šienas: 
ilgas šiaudas reiškė ilgą ir laimingą gyvenimą. Kokių grūdų po šienu 
šeimininkas rasdavo daugiausiai, tokių daugiausiai ir sėdavo, nes jų 
derlius turėjęs būti geriausias. 
Žvaigždėtas dangus, į krūvas susibūrusios žvaigždės reiškė 
derlingus metus, dėslias vištas, daug grybų. Smarkus vėjas – daug 
riešutų ir laukinių obuolių. Jei daug lijo, tikėtasi gerų miežių. 

Kūčių valgiai: 
Kūčioms nuo seno gamindavo 12 ar 13 patiekalų. Tai turbūt 
simbolizavo 13-os ar 12-os mėnesių metus, skaičiuojamus 
pagal Mėnulį. Metus ėmus skaičiuoti pagal Saulę. Kūčioms imta 
gaminti 12 patiekalų, nors šiandien neretai šios tradicijos 
nebesilaikoma.
Kūčia – gaminama iš javų (kviečių, miežių, žirnių, pupų, rugių ir 
kt.), sumaišytų su miešimu (medumi saldintu vandeniu). Kūčia 
buvo skirta prosenių vėlėms vaišinti. Pirmus kąsnius ir gurkšnius 
visada paaukodavo vėlėms bei derliaus dievybėms. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą